CARA MELAJUKAN KOMPUTER

CARA MELAJUKAN KOMPUTER

Tips Melajukan Komputer

Assalamualaikum, Hari ni saya kongsi satu tips tentang bagaimana cara melajukan komputer menggunakan Pendrive sebagai pengganti RAM. Tips ini telah saya cuba melalui Window Vista, Windows 7 All Edition, dan Windows 8. Saya tahu cara ni pun secara kebetulan ketika nak format pendrive. Cakap banyak tak guna, biar saya tunjukkan caranya

Cara Melajukan Komputer

Tapi untuk tutorial ini saya menggunakan windows 8 sebagai contoh dengan Pendrive bersaiz 4GB tetapi caranya sama seperti windows Vista dan windows 7. Mula-mula cucuk pendrive tu dulu kemudian format tapi sebelum klik start format, tukar file system dari FAT32 ke NTFS kemudian barulah format.

Cara Melajukan Komputer

Langkah seterusnya, Selepas siap format right klik dan klik kat Properties.


Cara Melajukan Komputer

Apabila keluar seperti gambar di atas klik kat Ready Boost

Cara Melajukan Komputer

Ikut arahan mengikut nombor
1. tanda kat sini [ use this device ]
2. Klik Apply
3. klik Ok
[ jangan usik ] Biarkan kerana sistem komputer yang akan menentukannya untuk kita.

Cara Melajukan Komputer

Siap dan cuba try tengok, bukalah banyak aplikasi masih ada lag ke tak?

Bagaimana hendak format semula pendrive selepas digunakan sebagai Ram Booster??

Semoga Bermanfaat
**NOTA**
Bagi yang mempunyai saiz RAM yang kecil cara yang saya tunjukkan ini sangat berkesan kerana saya telah mencuba cara ini pada Laptop jenama Compaq [ Model Presario V3000 ] standard, setelah saya masukkan sistem operasi Windows 7 Ultimate. Bagi yang tidak tahu model ni, takpelah cukup saya terangkan yang model V3000 ni model lama dan boleh dikatakan dah tua.



Kiranya anda suka dengan artikel saya ni, mohon like pada Fan page facebook, Terima kasih


CARA MELAJUKAN KOMPUTER 9 Out Of 10 Based On 10 Ratings.9 User Reviews.
Share 'CARA MELAJUKAN KOMPUTER ' On ...

Ditulis oleh: Uchiha Madara - Mar 7, 2013
Uchiha Madara

Author :

Jika Perisian atau tutorial diblog ini membantu saudara dan saudari, Dengan penuh rasa hormat dan terima kasih Admin meminta agar kongsikan blog ini kepada kawan-kawan atau sesiapa sahaja ye!!Oh!!Ya dan Saudara /saudari baru saja membaca artikel berjudul CARA MELAJUKAN KOMPUTER .
Share Artikel

Perisian lain yang menarik

27 comments

saya mahasiswa dari Jurusan Informatika
Artikel yang sangat menarik, bisa buat referensi ini ..
terimakasih ya infonya :)

Iya..terima kasih juga kerana sudi membaca artikel saya ni walaupun masih banyak kekurangan

terima kasih

Info yang bagus, tapi bagaimana hendak format kembali pendrive supaya kembali menjadi sedia kala? Saya sudah berjaya lakukan semua step yang di ajar di sini dan ingin lagi agar pendrive saya bisa seperti semula..tapi tiap kali saya ingin kosongkan semula / format, keluar tulisan berupa, cannot format, drive in use.. kalau boleh di bantu ya..terima kasih.

nak tny kat mana saya boleh cari software spss free?tq

kenapa mase nk format pendrive kt pendrive sy xd NTFS ek?just ade FAT32 je

Hmm..cuba format macam biasa dulu, pastu baru buat langkah di atas. Jarang sangat perkara macam ni berlaku.tak boleh nak pilih ape-ape ke?

This is the right site for anyone who hopes to understand this topic.
You know so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
You certainly put a brand new spin on a subject which has been written
about for decades. Great stuff, just wonderful!

Here is my webpage - modeling offers

bley cbut pendrive mcm tu je ke lpas gune??

pendrive bley cbut mcm biase slpas gune nie???

bley cbut pendrive mcm tu je ke lpas gune??

Aikk!!Janganlah terus cabut.kena stop ready boost dulu baru cabut. Bagi mengelak driver USB HUB Rosak

macam mana nak format dalam bentuk NTFS tuan?sy ada FAT, FAT32 dan exFAT je..please reply

macam mana nak format pendrive dalam bentuk NTFS tuan?sy ada FAT, FAT32 dan exFAT je..please reply~

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen....Tuan saiz pendrive yang tuan guna berapa GB?? jangan guna pendrive yang saiznya terlalu besar tuan..cukup 4GB atau 8GB aje..

pasal Pendrive tuan takde NTFS.. Biasanya ia memang sudah di set begitu oleh pengilang/pengeluar pendrive tu.. Cadangan Admin
1.Buka langkah ketiga..Klik properties--> klik Tab ready Boost
2.Tandakan Use this device
3.Kalau ianya boleh digunakan..tak payah tukar P NTFS

He he he sebenarnya tak format pun boleh guna trik ni janji ruang pada pendrive tu lebih dari 2GB

Hello sy nak tanya sikit, klw dah guna pendrive sbgai pengganti RAM ,,, sy nak eject mcm mna? eject mcm biasa ja kah?

Stop Ready Boost dulu...baru eject macam biasa...kalau tak stop Ready Boost pendrive tak leh nak cabut..lagi satu kalau kamu paksa terus cabut mcm tu aje...nanti driver Hub akan rosak..lain kali kamu cucuk pendrive dia tak dapat baca..

admin cam mna nk format balik tpi system tu dok pkai x leh nak format la boleh tolong x

wow hebat....ade software x??

kamu boleh juga gunakan e-Booster..

http://www.juslyteam.my/2014/01/eboostr-v45-speed-up-your-computer.html

Download kat sini..

bro admin...sorry kalau ni bkn tempat yg ssuai utk request software...
boleh tak admin post software Facegen Modeller 3.5 full version??
tqvm...