CARA BLOCK PROGRAM MELALUI FIREWALL VIDEO ADDED

CARA BLOCK PROGRAM MELALUI FIREWALL VIDEO ADDED

Cara Block Program Melalui Firewall


FIREWALL  kalau diterjemahkan ke dalam bahasa melayu ialah DINDING API. DINDING API atau FIREWALL  berfungsi sebagai  penghalang  sebarang pengaksesan dari luar  terus ke komputer kita ketika sedang melayari internet ataupun ketika komputer kita sedang tersambung dengan internet.Selain itu ia juga menghalang sesuatu program yang kita install pada PC dari berhubung  dengan server pembuat program tersebut. Tetapi kalau program tersebut tidak di halang atau istilah biasa yang kita dengar tidak diblock, maka server pembuat program tersebut boleh mengakses terus ke PC kita melalui programnya / software kepunyaan mereka  yang telah kita install pada PC.


Jadi kenapa perlu block program melalui FIREWALL?? Supaya server pembuat program tidak akan dapat mengakses program mereka pada PC kita seterusnya mengelakkan dari program / software pada PC kita dari disenaraihitam atau istilah biasa yang kita dengar blacklist. Bukan itu sahaja banyak serial pengaktifan sesuatu program juga telah di blacklist kerana ramai yang tidak tahu cara menghalangnya dari dikesan. Jadi hari ni saya tunjukkan cara untuk menghalang program dari PC kita berhubung dengan server pembuatnya supaya kita semua [ pengguna illegal ] dapat menggunakan program / software sama seperti pengguna legal..TIADA KEBIMBANGAN


Cara Block Program Melalui Firewall

Buka "Control Panel" kemudian klik seperti yang saya tunjukkan pada gambar di atas.


Cara Block Program Melalui Firewall

Klik pada Windows Firewall


Cara Block Program Melalui Firewall

Seterusnya klik pada "Allow an app or features through windows firewall"

Cara Block Program Melalui Firewall

Klik pada "Change setting" tu


Cara Block Program Melalui Firewall

Untuk menghalang sesuatu program dari berhubung dengan server pembuatnya, anda cuma perlu buang tanda pada bahagian ruang yang saya tunjukkan diatas. Kalau program yang kita nak block tu tiada dalam senarai klik pula pada Allow another app


Cara Block Program Melalui Firewall

klik program yang kita nak block tu, kemudian klik Add

Cara Block Program Melalui Firewall

Setelah kita tambah program sila buang tanda pada bahagian yang saya tandakan untuk menghalangnya dari berhubung dengan server.
Jika masih kurang faham sila tonton dan share video ni





Semoga bermanfaat...

Kiranya ada artikel saya yang membantu serta memberi manfaat, mohon sokongan anda semua dengan memberi like pada Fanpage facebook sebagai tanda sokongan.

CARA BLOCK PROGRAM MELALUI FIREWALL VIDEO ADDED 9 Out Of 10 Based On 10 Ratings.9 User Reviews.
Share 'CARA BLOCK PROGRAM MELALUI FIREWALL VIDEO ADDED' On ...

Ditulis oleh: Uchiha Madara - Nov 18, 2013
Uchiha Madara

Author :

Jika Perisian atau tutorial diblog ini membantu saudara dan saudari, Dengan penuh rasa hormat dan terima kasih Admin meminta agar kongsikan blog ini kepada kawan-kawan atau sesiapa sahaja ye!!Oh!!Ya dan Saudara /saudari baru saja membaca artikel berjudul CARA BLOCK PROGRAM MELALUI FIREWALL VIDEO ADDED.
Share Artikel

Perisian lain yang menarik

9 comments

salam sejahtera admin..knp tulisan "Allow a program or feature through windows firewall" tu xbleh klik?? mintak bantuan admin....

Apa antivirus yang kamu guna?? biasanya AVG atau kasperskey akan ambil alih peranan firewall.Jadi setting firewall kena setting ke antivirus yang kamu gunakan.

sy gna antivirus ESET,mcm mna nk stting dkt antivirus ni?bleh tnjuk ajar?hehe..

Erkkk!!!! Admin kurang pasti pulak samada ESET ada setting firewall..Takpelah janji jangan update program ni..

Apa master password nya? Tidak dapat access tanpa master password ...

Firewall takde master password..

salam,sya gune internet security avg leh tlg x admin

Mekasih Uchiha/admin sbb tunjuk cara yg paling mudah utk ini melalui video baru ok. thank
kikkikkikkkkkkk