Jun 15, 2013

CARA UNINSTALL PROGRAM YANG TIADA DALAM SENARAI PROGRAM DI CONTROL PANEL

"sory..mgkn lari topic,tp sy nk tnye mane nk cari balik installed item sy kat dalam uninstalled progrm yg kt dlm control panel?"

Sebenarnya ini adalah komen pertanyaan dari pengunjung blog. Saya sebenarnya masih kurang faham dengan soalan ni tapi saya cuba buat andaian. Mungkin maksudnya di sini " Program yang diinstall pada PC, masih ada tetapi bila nak uninstall, tiada dalam senarai program di Control Panel."

Biasanya perkara ini berlaku ketika kita menginstall sesuatu program dimana kita terus saja klik next,next,next tanpa membaca arahan.Ada sesetengah program akan bertanya "Do you want this program listed to control panel"dan bila anda tidak tanda[tick] pada check box maka perkara ini akan berlaku. Jadi bagaimana caranya hendak uninstall?

Mula-mula cari ikon program tersebut di desktop

Cara Uninstall Program yang tiada dalam senarai di Control Panel

Di sini saya bagi contoh program PC Auto Shutdown untuk diuninstall [ Sekadar contoh ]

Cara Uninstall Program yang tiada dalam senarai di Control Panel

Right klik pada ikon tersebut kemudian klik "open file location" dan lokasi program tersebut akan dibuka

Cara Uninstall Program yang tiada dalam senarai di Control Panel

Cari "unins000" seperti yang saya tandakan dalam gambar diatas kemudian klik dua kali [ double klik ] dan macam biasa arahan pengesahan untuk membuang program tersebut akan keluar. ala langkah uninstall macam biasa.

Semoga bermanfaat../

Jika ada antara artikel saya yang memberi manfaat serta membantu masalah anda, sila like Fanpage facebook sebagai tanda sokongan. Terima kasih


Kongsikan Artikel ini ke :

3 comments:

 1. terima kasih..saya dh cuba cara yang diajar dan memang berkesan. tetapi bagaimana pula dengan program yang sebelum ni ade dalam senarai program di control panel juga hilang

  ReplyDelete
 2. macam mana klu kita install pastu file tu rosak xabis install...lepas tu tengok dalam cntrl panel xda dan lambang short cut pn xda....tp bila buka button start ada...bl clik xleh buka...macam mana nak buat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Caranya right klik pada ikon di start button tu...pilih open file location dan seterusnya ikut langkah pada tutorial di atas..

   Delete